keyvisualDe Spelen
> Zomerspelen
1896 Athene
1900 Parijs
1904 St. Louis
1906 Athene
1908 Londen
1912 Stockholm
1916 Berlijn
1920 Antwerpen
1924 Parijs
1928 Amsterdam
1932 Los Angeles
1936 Berlijn
1940 Helsinki
1944 Londen
1948 Londen
1952 Helsinki
1956 Melbourne
1960 Rome
1964 Tokio
1968 Mexico-Stad
1972 München
Atletiek
Boksen
Gymnastiek
Hockey
Judo
Kanovaren
Moderne vijfkamp
Paardensport
Roeien
Schermen
Schieten
Waterpolo
Wielrennen
Zeilen
Zwemmen
1976 Montreal
1980 Moskou
1984 Los Angeles
1988 Seoel
1992 Barcelona
1996 Atlanta
2000 Sydney
2004 Athene
2008 Beijing
2012 Londen
2016 Rio de Janeiro
> Winterspelen
> Sporters
> Sportsters
> Sporttakken
> Sporen
Onze andere websites
Contactformulier
Veiling

1972 Wielrennen

   

Nederlandse deelnemers

   

Bronnen

  Klaas Balk - Ad Dekkers - Peter van Doorn - Fedor den Hertog - Aad van den Hoek - Gerard Kamper - Piet van Katwijk - Hennie Kuiper - Herman Ponsteen - Cees Priem - Roy Schuiten  

 

Klaas Balk

         

 

Zie 1968 Mexico-Stad Wielrennen  

 

Ad Dekkers

         

Bronnen

Naam: Dekkers
Voornamen: Adrianus
Geboren: 1-11-1953, Udenhout
Overleden: 29-7-2002, Tilburg
Sport: Wielrennen
Olympische Spelen: 1972

 Sports-reference
Wikipedia

Over ... Ad Dekkers

WIKIPEDIA - Ad Dekkers was een talentvol wielrenner, zowel op de weg als op de baan. Samen met Gerard Kamper, Herman Ponsteen en Roy Schuiten vormde hij op de Olympische Spelen van München 1972 het Nederlandse kwartet op de 4000 meter ploegachtervolging op de baan. Verder dan de kwartfinale kwam het viertal niet. Als amateur bouwde Dekkers een aardige staat van dienst op. Zo meldt Wikipedia: "In 1972 behaalde hij drie ereplaatsen op de Nederlandse kampioenschappen baanwielrennen, waarvan twee bij de amateurs en één bij de Elite. Hij behaalde samen met Rinus Langkruis de tweede plaats op de tandemsprint en werd derde op de achtervolging. Bij de elite werd hij derde op de 1 kilometer. Daarnaast won hij de Omloop van Walcheren en een criterium in Vlissingen. In 1973 won hij de Ster van Bladel. In 1974 behaalde hij goede plaatsen in etappes in de Milk Race en werd hij tweede in de Olympia's Tour en de Ronde van Noord-Holland. Pas in 1979 behaalde hij opnieuw een podiumplaats: hij werd tweede in de Ronde van Midden-Zeeland voor amateurs. In 1981 werd hij tweede in de Ronde van Drenthe. In 1983 won hij op 30-jarige leeftijd zijn laatste wedstrijd: het criterium van Kwadendamme." Een overstap naar de profs is er voor Dekkers niet van gekomen. Na een valpartij haalde hij nooit meer zijn oude niveau.

OLYMPISCH INFO - Ad Dekkers bleef na zijn carrière wel als hobby fietsen. In 2002 werd hem dat fataal. In Oirschot moest hij op 23 juli uitwijken voor drie fietsende kinderen en kwam in een richel terecht. Met hersenletsel werd hij naar het ziekenhuis in Tilburg gebracht, waar hij een paar dagen later op 29 juli 2002 overleed. Ad was een broer van Kees Dekkers, die in de tachtiger jaren onder meer masseur was van de Amstel-wielerploeg. 

 

Peter van Doorn

         

Bronnen

Naam: Van Doorn
Voornamen: Pieter
Geboren: 29-1-1946, Berlicum
Sport: Wielrennen
Olympische Spelen: 1972 
 Sports-reference
Wikipedia
WSV De Zwaan

Over ... Peter van Doorn

WIKIPEDIA - Peter van Doorn is een Nederlands voormalig wielrenner die actief was op de baan.Van Doorn werd meerdere malen Nederlands kampioen op de baan in verschillende disciplines en categorieën. In 1969 werd hij samen met Wim Koopman kampioen op de tandemsprint voor amateurs. Datzelfde jaar werd hij derde op de 1 kilometer voor de elite. In 1970 en 1971 werd hij nogmaals kampioen op de tandemsprint voor amateurs, ditmaal met Jan Jansen. In 1972 werd hij kampioen op de 1 kilometer voor elite en wederom op de tandemsprint voor amateurs, deze keer met Klaas Balk. In 1975 behaalde hij zijn laatste ereplaats op de nationale kampioenschappen: hij werd derde op de 1 kilometer voor elite. Peter van Doorn deed in 1972 namens Nederland mee aan de Olympische Spelen in München. Hij deed mee aan de tijdrit (1km), sprint (1km) en de tandemsprint (2km, met Klaas Balk). In de sprint werd hij in de kwartfinale's uitgeschakeld, wat gelijk staat aan een gedeelde vijfde plaats, met Niels Fredborg (Denemarken), Jürgen Geschke (Oost-Duitsland) en Massimo Marino (Italië). Ook in de tandemsprint werd hij uitgeschakeld in de kwartfinale, dus tevens een vijfde plaats. Op de tijdrit werd hij elfde. Van Doorn reed nooit bij een professionele wielerploeg.

WSV DE ZWAAN - Na een 7-jarige voetbalcarrière bij B.M.C. ben ik op 19 jarige leeftijd begonnen met wielrennen. Als eerstejaars nieuweling(1965) reed ik zes keer bij de eerste tien en kwam in de ronde van Balkum bij het ingaan van de laatste ronde ten val en was daardoor vier maanden uitgeschakeld. In 1966 won ik zes criteriums en werd clubkampioen bij de Zwaluw in Vlijmen. Bij de amateurs reed ik op de weg en baan op nationaal en internationaal niveau o.a. in West-en Oost Duitsland, Polen,Rusland,Tsjecho-Slowakije,Engeland Frankrijk enz.
 

 

Fedor den Hertog

         

 

Zie 1968 Mexico-Stad Wielrennen  

 

Aad van den Hoek

         

Bronnen

Naam: Van den Hoek
Voornamen: Adriaan
Geboren: 14-10-1951, Dirksland
Sport: Wielrennen
Olympische Spelen: 1972
 Elshout.nu
Sports-reference

Over ... Aad van den Hoek

ELSHOUT.NU - Op de Olympische Spelen van München won Van den Hoek een bronzen medaille samen met Hennie Kuiper, Fedor den Hertog en Cees Priem op de honderd kilometer ploegentijdrit, maar dat is een bronzen medaille met een verhaal. Om te beginnen knapte er een spaak in het achterwiel van Van den Hoek. De andere drie renners reden op aangeven van bondscoach Joop Middelink door. ,,Als ik geen pech had gehad, hadden we gewonnen, dat weet ik zeker.’’ Daarmee is het verhaal nog niet uit, want de renners moesten hun medaille weer teruggeven toen Van den Hoek positief werd bevonden op het middel coramine, een tamelijk onschuldig goedje dat niet op de dopinglijst stond van de Internationale Wielerunie UCI, maar wel op de lijst van het Internationaal Olympisch Comité. Ploegarts Ab Rozijn gaf volmondig toe dat hij daar niet van op de hoogte was, waarmee de renner was gevrijwaard van schuld, maar de medaille moest even zo goed ingeleverd worden. Alleen: dat is nooit gebeurd. Hij ligt gewoon thuis, ergens in een doos op zolder. ,,Ik heb later zelfs nog een Olympisch diploma opgestuurd gekregen.’’.

 

Gerard Kamper

         

Bronnen

Naam: Kamper
Voornamen: Gerardus
Geboren: 9-8-1950, Koedijk
Sport: Wielrennen
Olympische Spelen: 1972
 Sports-reference

 

Piet van Katwijk

         

Bronnen

Naam: Van Katwijk
Voornamen: Pieter Gerardus
Geboren: 27-2-1950, Oploo
Sport: Wielrennen
Olympische Spelen: 1972 
 Sports-reference 

Over ... Piet van Katwijk

Piet van Katwijk (Oploo, 27 februari 1950) was een Nederlands wielrenner. Van Katwijk behaalde als profrenner 32 zeges waaronder etappes in de Ronde van Zwitserland en de Ronde van België en de Acht van Chaam. Zijn favoriete wedstrijd was Gent-Wevelgem: hij eindigde enkele keren hoog in het klassement van deze wedstrijd. Van Katwijks broers Jan en Fons waren eveneens beroepsrenner. Zijn broer Jan heeft een zoon die ook profwielrenner is bij het Nederlandse Procomm - Van Hemert, namelijk Alain van Katwijk... OS 1972 11e in individuele wegwedstrijd

 

Hennie Kuiper

         

Bronnen

Naam: Kuiper
Voornamen: Hendrikus Andreas
Geboren: 3-2-1949, Denekamp
Sport: Wielrennen
Olympische Spelen: 1972 
 Sports-reference 
YouTube

Over ... Hennie Kuiper

WIE IS WIE IN OVERIJSSEL - Kuiper won regelmatig een wedstrijd, maar viel meer op door strijdlust, hetgeen hem een plaats in de toenmaals bekende Ketting-Didam ploeg opleverde. Hier kreeg hij de kans om buitenlandse wedstrijden te rijden. In de drie Ketting-jaren behaalde hij 34 overwinningen, bovendien vele ereplaatsen, ook in meerdaagse wedstrijden. In 1972 won Hennie het eindklassement in de Ronde van Engeland (Milkrace). In hetzelfde jaar wist hij zich in de Olympische tijdritploeg te rijden en behaalde met Aad van den Hoek, Fedor den Hertog en Cees Priem een bronzen medaille. Zijn goede rijden leverde Hennie een plek op in de ploeg voor de Olympische wegwedstrijd in München. Op de voor hem kenmerkende wijze begon Kuiper op 40 kilometer voor het einde aan een solovlucht, waarin hij een kleine voorsprong (maximaal 1 minuut 10 seconden) wist vast te houden tot aan de finish. Het Olympisch kampioenschap was een feit.
In hetzelfde jaar was hij in het huwelijk getreden met jeugdvriendin Ine Nolten. Hun nieuwe woonplaats werd Oldenzaal, en werd twee jaar later verruild voor het Brabantse Ossendrecht om dichter bij zijn "werkgebied" te wonen.... lees het hele verhaal op Wie is wie in Overijssel  

 

Herman Ponsteen

         

Bronnen

Naam: Ponsteen
Voornamen: Herman
Geboren: 27-3-1953, Hellendoorn
Sport: Wielrennen
Olympische Spelen: 1972, 1976 
  

Over ... Herman Ponsteen

Bij de finale waren 7200 toeschouwers. Ze zaten op het puntje van hun stoel. Ponsteen reed tegen de West-Duitser Gregor Braun. Ze hadden om en om een lichte voorsprong. De laatste ronde was heel spannend, maar Braun was een tikkeltje sneller. 'Dit was een gevecht zoals ik het in jaren niet heb gezien', jubelde bondscoach Frans Mahn.
De reacties waren enorm uitgebreid. In Montreal stond het Holland House. Maar dat hield op met een biertje. In Nijverdal kreeg hij een gigantisch onthaal. Bij de rondrit stonden de mensen aan weerskanten van de weg in drie rijen. 'Dat was het mooiste cadeau', zei hij. 'Onvoorstelbaar. De hele plaats liep volledig uit. Er kwam een ontvangst op het gemeentehuis. Ik kreeg brieven van bekende en onbekende mensen, overal vandaan. Ik woonde tegenover een school. De leerlingen ervan hadden werkstukken gemaakt en gebundeld.’  Overigens werd hij in Montreal ook nog vijfde met de achtervolgingsploeg.... lees het verhaal op Wie is wie in Overijssel 
 

 

Cees Priem

         

Bronnen

Naam: Priem
Voornamen: Cornelis Johannes
Geboren: 27-10-1950, Ovezande
Sport: Wielrennen
Olympische Spelen: 1972
 Sports-reference

 

Roy Schuiten

         

Bronnen

Naam: Schuiten
Voornamen: Rob
Geboren: 16-12-1950, Amsterdam
Overleden: 19-9-2006, Praia do Carvoeiro (Por)
Sport: Wielrennen
Olympische Spelen: 1972
 Sports-reference

 

 

 

Top