keyvisualDe Spelen
> Zomerspelen
1896 Athene
1900 Parijs
1904 St. Louis
1906 Athene
1908 Londen
1912 Stockholm
1916 Berlijn
1920 Antwerpen
1924 Parijs
1928 Amsterdam
1932 Los Angeles
1936 Berlijn
Atletiek
Boksen
Hockey
Kanovaren
Moderne vijfkamp
Paardensport
Roeien
Schermen
Schieten
Waterpolo
Wielrennen
Zeilen
Zwemmen
1940 Helsinki
1944 Londen
1948 Londen
1952 Helsinki
1956 Melbourne
1960 Rome
1964 Tokio
1968 Mexico-Stad
1972 München
1976 Montreal
1980 Moskou
1984 Los Angeles
1988 Seoel
1992 Barcelona
1996 Atlanta
2000 Sydney
2004 Athene
2008 Beijing
2012 Londen
2016 Rio de Janeiro
> Winterspelen
> Sporters
> Sportsters
> Sporttakken
> Sporen
Onze andere websites
Contactformulier

 

1936 Roeien

   

Nederlandse deelnemers

   

Bronnen

  Hotse Bartlema - Gerard Hallie - Karel Hardeman - Hans ten Houten - Willem Jens - Ernst de Jonge - Jan Kramer - Flip Regout - Mak Schoorl - Hans van Walsem - Simon de Wit  

 

De vier met stuurman van Nereus met v.l.n.r Bartlema (tweede boeg), Schoorl (boeg), Hallie (stuurman), De Wit (slag), Regout (tweede slag). Bron: De Telegraaf 31-7-1936

 

Hotse Bartlema

         

Bronnen

Naam: Bartlema
Voornamen: Hotse Sjoerd Durk
Geboren: 1-5-1911, Schraard
Overleden: 25-3-1987, Eindhoven
Sport: Roeien
Olympische Spelen: 1936

 

Medisch Contact
Sports-reference
Wikipedia

Over ... Hotse Bartlema

WIKIPEDIA - In 1936 maakt Hotse Bartlema op 25-jarige leeftijd zijn olympisch debuut bij de Spelen van Berlijn. Hij nam deel aan het roeionderdeel vier met stuurman en vier zonder stuurman. De roeiwedstrijden werden gehouden bij een kano- en roeibaan bij Grünau. Deze baan was 2000 meter lang waardoor zes boten gelijk konden starten. 

OLYMPISCHE SPOREN - Hotse Bartlema wordt op 1-5-1911 geboren in Schraard als zoon van Ds. D.F. Bartlema (die dan bijna een jaar predikant is in het Friese plaatsje) en Catharina Wilhelmina van Ginkel). In 1914 vertrekt het nog jonge gezin naar Magelang in Nederlands-Indië. Daar wordt op 5-9-1915 ook zoon Jan (Johannes Theodorus Lodewijk) geboren. Ook hij wordt later een goede roeier, maar in de Tweede Wereldoorlog vooral bekend als Engelandvaarder (zie Wikipedia) met de Yvette. In 2014 maakt een kleindochter nogmaals de oversteek naar Engeland met de Yvette 2.

In 1934 komt Ds. Bartlema voorgoed terug naar Nederland en vestigt zich in Bussum. Daar overlijdt hij na een kort ziekbed op 26-3-1941 (zie artikel uit Nieuwe Provinciale Groninger Courant 28-3-1941). Moeder Catharina Wilhelmina sterft in 1965. Zij is onder meer schrijfster van kinderboeken zoals 'Een beter kerstfeest' en 'Kila's Wraak'.

Hotse is inmiddels in Amsterdam medicijnen gaan studeren en wordt lid van de studentenroeivereniging Nereus. De vier met stuurman van die vereniging is zo succesvol dat het kwartet wordt uitgezonden naar de Spelen van Berlijn in 1936, zowel op het onderdeel mét als zonder stuurman. Bij de vier zonder stuurman eindigt de Nederlandse boot als vierde in de series met een tijd van 6.46,0. De Nederlanders doen niet meer mee aan de herkansing. Bij de vier met stuurman bereikt de Nederlandse boot wel de finale, maar moet met een tijd van 7.34,7 genoegen nemen met een vierde plaats. Voor Nereus roeit hij tussen 1932 en 1939 onder meer zes keer in de Varsity.

In april 1939 slaagt Hotse in Amsterdam voor het doctoraal examen geneeskunde en in 1941 is hij afgestudeerd in Amsterdam. Hij wil eigenlijk terugkeren naar Nederlands-Indië, waar hij een belangrijk deel van zijn jeugd heeft doorgebracht. In de rimboe ziet hij het als zijn taak nieuwe ziekenhuizen te bouwen. Eerst wil hij zich echter breder specialiseren en wordt assistent in Amsterdam en Deventer op afdelingen van chirurgen, internisten, gynaecologen enz.

In maart 1944 loopt hij een longontsteking op. Wanneer hij in augustus weer redelijk hersteld is, blijkt hij aan ondervoeding te lijden. Hij krijgt het advies om met het oog op de naderende winter niet in Amsterdam te blijven, maar ter aansterking een baan op het platteland te zoeken. Dat valt mooi samen met een ander advies, dat hij in Amsterdam krijgt. Hij is best trots is op zijn roeiprestaties in het algemeen en zijn deelname aan de Spelen van Berlijn in het bijzonder. Maar hij heeft totaal geen sympathie voor de Duitsers. En dat steekt Bartlema niet onder stoelen of banken. Zijn omgeving adviseert hem zo snel als mogelijk Amsterdam te verlaten, omdat hij anders wel eens opgepakt kan worden.

Via een advertentie in een medisch vakblad komt Hotse in Zaltbommel terecht, waar een waarnemer van een huisartsenpraktijk wordt gevraagd. Op 22 augustus komt Dr. Bartlema in Zaltbommel aan en een week later volgt zijn echtgenote, met wie hij in 1942 in Heemstede is getrouwd.

Dochter Toos vult in 2014 aan: 'De echtgenote van Hotse heet Annetje Herweyer (A.E. Herweyer 1909), die als roeister met (en toen nog echtgenote van)  Peter van Niftrik, trainer van de roeivereniging De Hoop in Amsterdam, Nederlands kampioen geworden is met de skiff.  Via het roeien hebben mijn ouders elkaar leren kennen. Twee topsporters dus. Bovendien was mijn moeder in Indonesië geboren, vandaar dat (denk ik) de wens/stap om naar Indonesië terug te gaan niet zo vreemd was.'

Het waarnemen van de praktijk van huisarts Stehmann krijgt snel een andere dimensie: Twee weken later moet Zaltbommel geëvacueerd worden. Bovendien overlijdt Dr. Stehmann in november 1944 en vanaf 1 januari 1945 neemt Dr. Bartlema de praktijk over. In de periode 1944-1945 is hij nauw betrokken bij het noodhospitaal in Neerijnen (zie het artikel Opereren bij de knijpkat!). 

Weekblad De Toren, Zaltbommel

Eind 1946 hervat hij zijn studie. In juni 1947 vertrekt hij naar Tilburg, waar hem een baan als chirurg in het St. Elisabethziekenhuis wacht. De praktijk aan de Waterstraat 44 in Zaltbommel wordt voortgezet door Dr. Grijns. Blijkens een advertentie, waarin Mevrouw Bartlema om een net Meisje voor dag en nacht vraagt woont het gezin dan Armhoefstraat 19 in Tilburg. Op 4 juli 1949 vestigt Bartlema zich als Chirurg in het Protestants Ziekenhuis in 's-Hertogenbosch. Daar heeft hij dagelijks van 11-12 uur spreekuur. Op maandag en donderdag kunnen patiënten ook bij hem terecht in het Groot Bommels Gasthuis in Zaltbommel van 2-3 uur. Particulieren kunnen volgens afspraak terecht. Bartlema is overigens ook bij andere ziekenhuizen inzetbaar. Voor zijn patiënten heeft hij alle tijd en toont een buitengewoon grote belangstelling voor hen.

Het Protestants Ziekenhuis anno 1949 is een heel ander ziekenhuis dan het JBZ van 2014. Volgens het jubileumboek 'Het Protestants Ziekenhuis 1914-1989' melden er zich in 1949 kort na elkaar twee specialisten, die graag naar het Protestants Ziekenhuis willen komen. Het waren H.S.D. Bartlema, chirurg, uit Tilburg en F.R. Röntgen, internist. Wat zij verlangden was een ruimte om spreekuur te houden, terwijl dokter Röntgen een laboratorium nodig had. Het bestuur zette het licht op groen. Dokter Röntgen zorgde zelf voor de inrichting van een primitief laboratorium in de broodkamer en schafte op eigen kosten een electro-cardiograaf aan. De eerste medisch analiste was Mej. Berg die op 1 november 1949 in dienst kwam. Voor de chirurg kwam er een betere uitrusting. Er moest ook een nieuw lijkenhuisje gebouwd worden. De eerste jaren bestond er nog geen regeling voor een vergoeding die de beide specialisten moesten betalen voor het gebruik van de ruimte en het personeel van het ziekenhuis. Dit is typerend voor de onzakelijke wijze, waarop het ziekenhuis toen werd geleid.
Al meteen bleek, dat de twee nieuwe specialisten in een behoefte voorzagen. De patiënten stroomden toe, ook al was de accommodatie buitengewoon gebrekkig. De vestibule diende als wachtkamer en de twee specialisten hadden hun bureau(tje) op een kamer staan. Er was één spreek- en behandelkamer.

Het gezin Bartlema bestaat dan uit vijf personen: Hotse, zijn vrouw Annie Bartlema-Herweijer en de drie kinderen. IJsbrand (Waardenburg 1944-Amsterdam 2000) treedt in de voetsporen van zijn vader en wordt huisarts. Sjoerd ('s-Hertogenbosch 1946) woont tegenwoordig in Amsterdam. Toos (Tilburg 1949) is nu supervisor en coach bij Humanimalvision in Tilburg en woont net over de grens in het Belgische Poppel. Het gezin verhuist van Tilburg naar Vught, waar het aan de Vijverbosweg 6 een kapitale villa betrekt. Onder meer met twaalf kamers en een manege. De paarden zijn de hobby van mevrouw Bartlema.

Lange tijd is Bartlema de enige chirurg, die aan het Protestants Ziekenhuis verbonden is. Het werk neemt echter steeds meer toe, zeker nadat er een nieuwe vleugel is bijgebouwd. Bartlema zoekt en vindt versterking van zijn 'team' in Piet Klok. In zijn bungalow in Hintham vertelt de geboortige Zeeuw graag over vroeger. "Ik kende Hotse nog uit mijn studententijd in Amsterdam, vooral van het Binnengasthuis. Een paar jaar heb ik hem toen niet meer gezien, maar plotseling dook hij weer op. Een tante van me was kort na de oorlog hoofdverpleegster geworden in het Protestants Ziekenhuis en vroeg of ik eens wilde komen kijken. Een leuk, poppig ziekenhuis. Ik heb er in de vakantieperiodes wat meegelopen in de praktijk. Op een gegeven moment komt Bartlema me in Utrecht, waar ik dan werk, opzoeken. Met de vraag of ik er zin in had om samen met hem de praktijk voort te zetten. Binnen een half uur was de zaak beklonken en vertrokken we naar Den Bosch.

Mooie tijden waren dat. We draaiden nog om-en-om weekenddiensten met het Carolusziekenhuis, dat toen nog aan de Jan Heinsstraat lag. En op de woensdagen was het altijd een 'dolle boel' op ons spreekuur. We hadden nogal wat patiënten uit de Bommelerwaard. De familie ging dan eerst naar de markt in Den Bosch en kwam vervolgens door naar het ziekenhuis. Omdat er nogal wat tijd tussen zat voor het bezoekuur begon, schoven ze als 'patiënt'  aan in de wachtkamer van dokter Bartlema. Die nam alle tijd voor deze 'patiënten', zeker ook omdat hij er nogal wat kende uit zijn Bommelse periode. Hij vroeg me dan of ik de 'echte patiënten' wilde behandelen. We zijn altijd, tot zijn dood, vrienden gebleven."

Hotse Bartlema zet zich volledig in voor zijn werk in het Protestants Ziekenhuis. Hij is er vaker te vinden dan thuis en krijgt een relatie met de hoofdzuster van de operatiekamer Ad Elgeti. Na de scheiding van zijn eerste vrouw trouwt het stel op 12-8-1966 in Sint-Michielsgestel en betrekt de Gestelse molen De Genenberg. Tot dan heeft de molen steeds gemalen; Bartlema voert de eerste verbouwing tot woonhuis door. Hij wordt beschermheer van het Barbaragilde in Gemonde, dat jaarlijks een vaandelgroet brengt bij de molen.

Op 1 maart 1974 neemt hij, na 25 jaar als chirurg verbonden te zijn geweest, afscheid van het Protestants Ziekenhuis Willem-Alexander. Wel blijft hij als controlerend arts nog verbonden aan het GAK.

Het paar verhuist daarna vanaf de Molen naar Boxtel. om vervolgens via Oud-Turnhout en Turnhout een flat in Eindhoven te betrekken. Daar overlijdt hij in 1987 thuis aan de gevolgen van prostaatkanker, waaraan hij twaalf jaar eerder met succes is geopereerd. Hij wordt gecremeerd in Heeze.

Via zijn zus Sophia Ida (die Zus genoemd wordt) kent Hotse Schout-bij-Nacht Wijnand Langeraar. Het zijn heel lang goede vrienden. Na zijn pensionering werkt Langeraar enige tijd als professor aan de TU in Delft. Om te gaan samenwerken met Cousteau verhuist Wijnand Langeraar vervolgens met zijn echtgenote naar Frankrijk. Hij woont met zijn gezin (hij had 4 kinderen) op een klein eilandje pal voor de Franse kust. Het bevalt hem daar erg goed. Nadat zijn eerste vrouw S.I.Bartlema in 1986 in Frankrijk onverwacht is overleden verhuist Langeraar weer naar Nederland en betrekt de flat naast Hotse Bartlema in Eindhoven. Nog geen half jaar na zijn zus overlijdt ook Hotse. Langeraar en Elgeti trouwen na verloop van tijd en gaan vervolgens in Belgie wonen om later weer naar Nederland terug te keren.

Een noodlottig ongeval maakt op 16 februari 2002 een einde aan het leven van ir. Wijnand Langeraar (86jr). Bij datzelfde ongeval komt ook zijn echtgenote om het leven. Langeraar was Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw; Officier in de Orde van Oranje-Nassau; en Drager van het Verzetsherdenkingskruis.
 

Gerard Hallie

         

Bronnen

Naam: Hallie
Voornamen: Gerard
Geboren: 24-10-1911, Zaandam
Overleden: 7-7-2002, Geleen
Sport: Roeien
Olympische Spelen: 1936
 Nereus Magazine
Sports-reference

Over ... Gerard Hallie

WIKIPEDIA - Gerard Hallie nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen, maar won bij die gelegenheid geen medailles. In 1936 maakt hij op 24-jarige leeftijd zijn olympisch debuut bij de Spelen van Berlijn. Hij was de stuurman van de Nederlandse boot op het onderdeel vier met stuurman. De roeiwedstrijden werden gehouden bij een kano- en roeibaar bij Grünau. Deze baan was 2000 meter lang en was dusdanig breed om zes boten tegelijkertijd te laten starten. De Nederlanders reikten behaalde in de finale een vierde plaats met een tijd van 7.34,7. In zijn actieve tijd was hij aangesloten bij de Amsterdamse studentenroeivereniging Nereus. Hij was student chemie en werd later scheikundige. Hij ging werken als chemicus bij de staatsmijnen.

NEREUS MAGAZINE - Op 7 juli 2002 is overleden Gerard Hallie. Voor ons, roeiers uit de dertiger jaren, was hij Halle, de stuurman van Nereus. Hij had zelfs meer prijzen dan de Pruus, die het record van de eerste vijftig Nereus-jaren had.
Hij was niet alleen een goed stuurman, met een gewicht van weliswaar 56 en soms nog wat meer kilo, maar ook een goed psycholoog. Zo sprak hij, tijdens de Varsity van 1932, de ploeg als volgt toe:”Hotse (Bartlema) jij bent de sterkste, Pieter (James) als Praeses kun je niet verliezen, en Simon (de Wit) je laat je toch niet door Ruempol (slag Laga) verneuken?” De onverstoorbare rots Anton Bom had geen aansporing nodig. Hoe het zij…ze wonnen.
In 1935 besloot de Pruus veertien dagen voor de Varsity de vier, die twee à drie keer per week roeide , de wedstrijd te laten varen in plaats van de oorspronkelijke oude vier. Tijdens de race roeide Nereus naast Njord. Halle zei: ”Ik hou mijn mond, luister maar naar Njord”. Duidelijk was te horen: “Nereus is niet getraind, houdt het niet vol, etc. etc.” Het effect was: Nereus won!
Zijn meest bijzondere commando was wel: ”TIEN ZACHTE “, toen we wat moesten inhouden om na de bocht te kunnen passeren tijdens de Head van 1938. Het enige jaar zonder startnummer één, door het uitzonderlijk verlies van het jaar daarvoor.
Niet alleen zijn overwinningen, waaronder vier keer Varsity-goud, zilver op de Europese, en een vierde plaats op de Spelen, maar zeker ook zijn markante persoonlijkheid, maken hem tot één van de Nereus-legendes waarvan onze Vereeniging er gelukkig zovelen kent.
 

Karel Hardeman

         

Bronnen

Naam: Hardeman
Voornamen: Karel Jan
Geboren: 29-6-1914, Surabaya (Ino)
Overleden: 5-10-2010, Den Haag
Sport: Roeien
Olympische Spelen: 1936
 Medisch Contact
Njord
Sports-reference
Wikipedia

Over ... Karel Hardeman

MEDISCH CONTACT - Karel Hardeman maakte in 1936 deel uit van de twee met stuurman die voor Nederland op de Olympische Spelen in Berlijn uitkwam. Zij slaagden er niet in zich voor de finale te plaatsen en werden uitgeschakeld. Karel Hardeman werkte later als huisarts in Den Haag.

NJORD -  Vorige week, dinsdag 5 oktober jongstleden, is Karel Jan Hardeman op 96-jarige leeftijd overleden. Dhr. Hardeman was in zijn studententijd lid van de K.S.R.V. Njord. In 1936 werd hij samen met erelid van Njord E.W. de Jonge in de gestuurde twee voor Nederland uitgezonden naar de Olympische Spelen in Berlijn. Dhr. Hardeman, geboren en opgegroeid in Nederlands Oost-Indië, ging samen met zijn buurjongen en jeugdvriend E.W. de Jonge naar Leiden om te studeren. Beiden werden lid van Njord en bleken al snel over genoeg talent te beschikken. Dhr. Hardeman had onder andere zitting in de Oude Vier van 1936 en 1937. In 1936 roeide hij samen met E.W. de Jonge in de gestuurde twee, gestuurd door dhr. Van Walsem. Door hun prestaties op het NK werden ze uitgezonden naar de Olympische Spelen in Berlijn, waar ze helaas niet door de halve finales kwamen.
 

Hans ten Houten

         

Bronnen

Naam: Ten Houten
Voornamen: Hans
Geboren: 14-4-1916, Watergraafsmeer
Overleden: 10-12-1988, Eemnes
Sport: Roeien
Olympische Spelen: 1936
 Sports-reference

 

Willem Jens

         

Bronnen

Naam: Jens
Voornamen: Willem Hendrik
Geboren: 22-10-1908, Schoonrewoerd
Overleden: 4-8-1999, Achel (Bel)
Sport: Roeien
Olympische Spelen: 1936
 Sports-reference
Wikipedia

 

Over ... Willem Jens

WIKIPEDIA - Jens is een Nederlands roeier. Hij nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen, maar won bij die gelegenheid geen medailles. In 1936 nam hij op 27-jarige leeftijd deel aan de Spelen van Berlijn. Hij kwam hierbij uit met Jan Kramer op het roeionderdeel twee zonder stuurman. De roeiwedstrijden werden gehouden op een kano- en roeibaan bij Grünau. Deze baan was 2000 meter lang en was dusdanig breed dat zes boten tegelijkertijd konden starten. De Nederlandse boot kwalificeerde zich via een tijd van 7.48,0 in de series voor de halve finale. Daar werden ze uitgeschakeld met een tweede tijd van 9.25,4. Jens studeerde tandheelkunde. In zijn actieve tijd was hij aangesloten bij de Amsterdamse roeivereniging De Hoop. 

Ernst de Jonge

         

Bronnen

Naam: De Jonge
Voornamen: Ernst Willem
Geboren: 22-5-1914, Sinabang (Ino)
Overleden: 3-9-1944, Rawicz (Pol)
Sport: Roeien
Olympische Spelen: 1936
 Mare online
Olympische Sporen: Oorlog
Oorlogsgravenstichting
Sports-reference

Over ... Ernst de Jonge

OORLOGSGRAVENSTICHTING - Deelnemer Olympische Spelen van Berlijn in 1936. Jonkheer De Jonge was roeier en was lid van de Twee met stuurman. 

MARE ONLINE - Geheim agent, Olympisch roeier, corpspraeses en talentvol jurist: jonkheer Ernst de Jonge was het allemaal. In 1944 kwam hij om het leven in zijn strijd tegen de bezetter. Op vrijdag 9 maart 2012 wordt een plaquette onthuld op Minerva.

Voor roeiersbegrippen zijn De Jonge en Hardeman aan de kleine kant, respectievelijk 69 en 71 kilo – lichte pikken, in huidige termen. De tegenstanders zijn volgens Hardeman ‘reuzen van sleurbeesten met woeste oerkrachten’ en de boot is een oude, logge getrouwe van Njord, de Dutry – geen vergelijk met het moderne materiaal waar de andere landen mee roeien. Tot overmaat van ramp wordt er ook nog eens zwaar geloot. De olympische droom strandt in de halve finale. Het Duitse avontuur is nog niet ten einde: er volgt een wilde nacht vol bier, confrontaties met Duitse obers en amoureuze avances van Berlijnse dames (en heren) die eindigt in diepe nachtrust op het hoogpolige tapijt van een heimelijk binnengedrongen concertzaal. De heren worden gewekt door het orkest. 

Jan Kramer

         

Bronnen

Naam: Kramer
Voornamen: Jan Korver
Geboren: 16-2-1913, Utrecht
Overleden: 10-2-1997, Den Haag
Sport: Roeien
Olympische Spelen: 1936
 Sports-reference

 

Flip Regout

         

Bronnen

Naam: Regout
Voornamen: John Philip Ernest Marie
Geboren: 29-7-1915, Maastricht
Overleden: 25-5-1993, Den Haag
Sport: Roeien
Olympische Spelen: 1936
 Medisch Contact
Sports-reference

Over ... Flip Regout

MEDISCH CONTACT - Flip Regout maakte in 1936 deel uit van zowel de vier zonder als de vier met stuurman die voor Nederland op de Olympische Spelen in Berlijn uitkwam. De vier zonder werd meteen in de eliminatieronde uitgeschakeld. De vier met stuurman wist zich voor de finale te plaatsen en werd daarin vierde. Flip Regout werkte later als chirurg. 

 

 

Mak Schoorl

         

Bronnen

Naam: Schoorl
Voornamen: Martinus
Geboren: 9-2-1913, Haarlem
Overleden: 26-11-2011, Amsterdam
Sport: Roeien
Olympische Spelen: 1936
 Medisch Contact
Nereus
Sports-reference

Over ... Mak Schoorl

MEDISCH CONTACT - Schoorl was een van de toproeiers van de Amsterdamse studentenroeivereniging in de jaren dertig. Hij heeft, zoals roeiers dat zeggen, 26 keer ‘geblikt’ – een medaille gehaald – en was ook jaren achtereen actief bestuurslid en coach. In 1936 kwam hij op twee nummers uit voor Nederland op de Olympische Spelen in Berlijn. De vier zonder stuurman kwam niet voorbij de eliminatieronde, de vier met stuurman werd in de finale vierde.

NEREUS - Mak Schoorl is overleden. Eén der laatste vertegenwoordigers van het tijdperk dat we naar Simon de Wit vernoemen, maar dat natuurlijk door vele Nereïden tot zo’n succesperiode is gemaakt. Mak was van deze generatie één der prominentste, en niet alleen als roeier, ook als bestuurder en coach. Als roeier heeft hij maar liefst zesentwintig blikken gehaald voornamelijk in vier en acht. Hieronder de nodige kampioenschappen, en natuurlijk de Oude Vier, maar ook een tweede plaats op de Europese in 1937 en de ondankbare vierde plek op de Olympische Spelen in Berlijn. Als roeiercoachte hij tegelijkertijd de dames van Nereus, die niet mee waren gegaan naar Thetis.

 

Hans van Walsem

         

Bronnen

Naam: Van Walsem
Voornamen: Johan Frans
Geboren: 14-12-1916, Weltevreden (Ino)
Overleden: 2-1-1943, Neuengamme (Dui)
Sport: Roeien
Olympische Spelen: 1936
 Olympische Sporen: Oorlog
Sports-reference
Wikipedia

Over ... Hans van Walsem

WIKIPEDIA - In 1936 maakt hij op 19-jarige leeftijd zijn olympisch debuut bij de Spelen van Berlijn. Hij was de stuurman op het onderdeel twee met stuurman. De roeiwedstrijden werden gehouden bij een kano- en roeibaar bij Grünau. Deze baan was 2000 meter lang en was dusdanig breed om zes boten tegelijkertijd te laten starten. De Nederlanders kwalificeerde zich via 7.56,9 voor de halve finale. Daar werden ze uitgeschakeld met een derde tijd van 9.03,1. Hij studeerde rechten. In zijn actieve tijd was hij aangesloten bij de Leidse studentenroeivereniging Njord. Hij stierf op 26-jarige leeftijd in het concentratiekamp Neuengamme aan de ziekte tuberculose.  

 

Simon de Wit

         

Bronnen

Naam: De Wit
Voornamen: Simon
Geboren: 24-8-1912, Zaandam
Overleden: 2-3-1976, Amsterdam
Sport: Roeien
Olympische Spelen: 1936
 Sports-reference
Website Van de Stadt
Zeilhelden

Over ... Simon de Wit

WEBSITE VAN DE STADT - Op 63-jarige leeftijd is na een langdurige ziekte in Amsterdam overleden de heer Simon de Wit, die in Westzaan woonde. Hij maakte tot 1964 deel uit van de directie van het toen nog zelfstandige grootwinkelbedrijf Simon de Wit N.V. in Zaandam. Wijlen de heer De Wit genoot zeer grote bekendheid in sportkringen. In 1936 maakte hij deel uit van de roeiploeg "vier met stuurman", die op de Olympische Spelen in Berlijn als vierde eindigde.

ZEILHELDEN -  Is vooral bekend als ondernemer (supermarkten), maar was ook Olympisch sporter (zeilen, roeien) en sportbestuurder.  In 1952 en 1960 was hij Chef d’équipe van de zeilers bij de Olympische spelen. In beide jaren werden er overigens geen medailles gehaald door de zeilers. In 1964 was hij Chef de Mission van de gehele Nederlandse ploeg.

 

Top