keyvisualDe Spelen
> Zomerspelen
1896 Athene
1900 Parijs
1904 St. Louis
1906 Athene
1908 Londen
1912 Stockholm
1916 Berlijn
1920 Antwerpen
1924 Parijs
1928 Amsterdam
1932 Los Angeles
1936 Berlijn
1940 Helsinki
1944 Londen
1948 Londen
1952 Helsinki
1956 Melbourne
1960 Rome
1964 Tokio
1968 Mexico-Stad
1972 München
1976 Montreal
1980 Moskou
1984 Los Angeles
Atletiek
Boksen
Boogschieten
Hockey
Judo
Kanovaren
Paardensport
Roeien
Schieten
Waterpolo
Wielrennen
Zeilen
Zwemmen
1988 Seoel
1992 Barcelona
1996 Atlanta
2000 Sydney
2004 Athene
2008 Beijing
2012 Londen
2016 Rio de Janeiro
> Winterspelen
> Sporters
> Sportsters
> Sporttakken
> Sporen
Onze andere websites
Contactformulier

1984 Hockey

   

Nederlandse deelnemers

   

Bronnen

  Peter van Asbeck - Ewout van Asbeck - Carina Benninga - det de beus - Fieke Boekhorst - Marjolein Bolhuis-Eijsvogel - Lex Bos - Roderik Bouwman - Cees Jan Diepeveen - Marieke van Doorn - Theo Doyer - Maarten van Grimbergen - Arno den Hartog - Tom van 't Hek - Irene Hendriks - Pierre Hermans - Elsemieke Hillen - René Klaassen - Hans Kruize - Hidde Kruize - Ties Kruize - Aletta van Manen - Anneloes Nieuwenhuizen - Martine Ohr - Eric Pierik - Sandra le Poole - Alette Pos - Lisette Sevens - Ron Steens - Sophie von Weiler - Laurien Willemse - Margriet Zegers  

 

 

Gijs van Heumen: succescoach

Meer dan 2200 Nederlandse sporters deden ooit mee aan de Olympische Spelen. Hun personalia en prestaties zijn te vinden in de zogeheten ‘deelnemersfinder’ op de website van NOC*NSF. Reserves, coaches en andere begeleiders zijn niet opgenomen daarin. Ook hun successen worden vereeuwigd door NOC*NSF. Bij het winnen van goud volgt de ‘Olympic Coach Award’.

Welgeteld 74 van die Awards zijn er (virtueel) uitgereikt, slechts vijf daarvan voor succes in de periode tot en met 1948 toen het begrip coach of trainer aanmerkelijk minder betekenis had en veel succesvolle begeleiders nooit enige bekendheid hebben gekregen. Tot de ‘gouden coaches’ behoren diverse Brabanders, onder anderen atletiekcoach Has van Cuyk, zwemtrainer Jacco Verhaeren, dressuurcoach Sjef Janssen en de hockeycoaches Marc Lammers en Gijs van Heumen.

Gijs van Heumen leidde de vrouwenploeg bij 139 interlands in de periode 1980-1989. In dat tijdsbestek won het team goud op de Spelen van 1984 in Los Angeles en werden er twee wereldtitels (1983 en 1986) plus twee Europese kampioenschappen (1984 en 1987) behaald. In de roes daarvan betekende brons op de Spelen van 1988 in Seoel (Zuid-Korea) een stevige teleurstelling. Een jaar later moest Van Heumen het veld ruimen.

In de geest van zijn vader moderniseerde van Heumen het vrouwenhockey. Wim van Heumen (1928-1992) propageerde het spelen op kunstgras en zaalhockey in de winter. Na negen jaar clubcoach bij Den Bosch te zijn geweest, was Van Heumen senior van 1975 tot 1986 bondscoach van de nationale mannenploeg. Hij kwam niet verder dan de vierde plaats in 1976 en de zesde plek in 1984. De Spelen van 1980 werden door de hockeybond geboycot.

Bij Den Bosch, de club van zijn vader, bleek Van Heumen junior geen groot talent. De vaardigheden als coach ontwikkelde hij wel snel. Hij maakte een einde aan het gezellig samenzijn met een onderling partijtje, wat de meeste centrale trainingen tot die tijd waren. Van Heumen lanceerde een topsportprogramma met loop- en krachttrainingen, hij perfectioneerde de strafcorner van Fieke Boekhorst en de trainingen werden opgevoerd tot twee keer per dag. ‘Daarover werd niet gezeurd. Het gebeurde gewoon, zin of geen zin’, aldus Van Heumen.

Onder Van Heumen groeide vrouwenhockey uit tot topsport. De speelsters accepteerden zijn gezag hoewel hij pas 28 jaar was bij zijn benoeming tot bondscoach. ‘Hij stond boven de troepen. Alles wat Gijs deed en zei had de juiste impact’, herinnert Margriet Zegers zich in het boek “Gouden coaches’.

Op zijn beurt geeft Van Heumen in hetzelfde boek de credits aan de speelsters. ‘Het was een ploeg met persoonlijkheden en karakter. Wij hadden de beste conditie, de meeste kracht, de beste corner. We knokten voor elke meter en speelden op het randje. Daarin zijn enorm veel trainingsuren gestoken. Ik zeg dit om aan te geven dat talent alleen niet genoeg is. Er is keihard gewerkt’.
Onder Van Heumen ontgroeide het vrouwenhockey de kinderschoenen, ook internationaal. Voordat Van Heumen aan de slag ging was vrouwenhockey niet eens een olympische sport. De start in 1980 moest worden opgeschort door een internationale boycot als reactie op de Sovjet-inval in Afghanistan. Pas later konden landen als Argentinië, Spanje, Zuid-Korea en China zich gaan meten met de traditionele toplanden uit Europa.

Gijs van Heumen maakte die ontwikkeling nog even mee als technisch directeur van de hockeybond, van 1993 tot 1997. In die rol was hij minder succesvol. Na een conflict kwam het tot een breuk. Tussendoor en daarna zocht hij het avontuur elders, onder meer in het bedrijfsleven en in managementfuncties bij basketbalclub EBBC Den Bosch en de voetbalclubs Eindhoven en FC Den Bosch.

Sinds een aantal jaren runt Van Heumen een eigen bedrijf, Sportstec Northern Europe. Daarmee richt hij zich onder meer op video-analyses van topsportwedstrijden. Ook daarin etaleert Van Heumen zijn gevoel voor innovatie. Max Rekkers, een technische rechterhand van Van Heumen daarbij, heeft in dat metier zoveel indruk gemaakt dat hij door Louis van Gaal naar Bayern München werd gehaald als videospecialist. Van Heumen: ,,De video-analyse waarvoor ik de software lever is voor de coach gemaakt. Wij leveren die software aan zowel kleine hockeyclub als grote voetbalclubs en de Russische bond. De halve eredivisie maakt er gebruik van. Het systeem is zo ingericht dat de coach meteen na afloop in de bus al met enkele klikken een wedstrijdanalyse van drie, vier minuten op zijn laptop krijgt. Met alle specifieke analyses die je maar wenst. Zo werkt de moderne coach.”

Henk Mees
_____________

Gijs van Heumen, geboren 23 juli 1952 in Den Bosch.

Bronnen:
Website: nocnsf.nl
Boek: Gouden coaches. Een eeuw Olympische coaching in Nederland (Hans Böhm e.a., 2002) 

 

Ewout van Asbeck

         

Bronnen

Naam: Van Asbeck
Voornamen: Willem Ewout
Geboren: 5-8-1956, Den Haag
Sport: Hockey
Olympische Spelen: 1984

 

Sports-reference
Wikipedia

Over ... Ewout van Asbeck

WIKIPEDIA - Willem Ewout van Asbeck is a former field hockey player from The Netherlands, who was a member of the Dutch National Team that finished sixth in the 1984 Summer Olympics in Los Angeles. His brother Peter was also part of the Holland squad, that competed in California. Van Asbeck earned a total number of 108 caps, scoring eleven goals, in the years 1978-1984. After the LA Games he retired from international competition.

 

Peter van Asbeck

         

Bronnen

Naam: Van Asbeck
Voornamen: Henrik Jan Peter
Geboren: 26-12-1954, Den Haag
Sport: Hockey
Olympische Spelen: 1984
 

Sports-reference
Wikipedia

Over ... Peter van Asbeck

WIKIPEDIA - Henrik Jan Peter van Asbeck is a former field hockey player from The Netherlands. Van Asbeck is best known as a member of the Dutch National Team that finished sixth in the 1984 Summer Olympics in Los Angeles, California. Van Asbeck's younger brother, Ewout, was also a member of Holland squad that competed in the 1984 Olympic Games held in Los Angeles. Van Asbeck earned a total number of eighteen caps, scoring two goals, in the years 1983-1984. He retired from international competition after the 1984 Olympic Games.

  

 

 

Carina Benninga

         

Bronnen

Naam: Benninga
Voornamen: Carina Marguerite
Geboren: 18-8-1962, Leiden
Sport: Hockey
Olympische Spelen: 1984, 1988, 1992
 Sports-reference
Topsport Leiden
Wikipedia

Over ... Carina Benninga

TOPSPORT LEIDEN - Carina Benninga was een dynamische middenveldster en maakte haar debuut voor de nationale hockeyploeg bij het wereldkampioenschap van 1983 in Kuala Lumpur. Benninga brak vlak voor het wereldkampioenschap van 1986 in het Amstelveense Wagener-stadion haar sleutelbeen. Vanaf de tribunes zag ze hoe haar ploeggenotes de wereldtitel wonnen. Revanche nam Benninga vier jaar later in Sydney, waar onder haar aanvoering de ploeg van toenmalig bondscoach Roelant Oltmans de titel won ten koste van gastland Australië. Twee jaar later, bij de Olympische Spelen van Barcelona, was Benninga de eerste Nederlandse sportvrouw die de vlag mocht dragen tijdens de openingsceremonie.

 

Det de Beus

         

Bronnen

Naam: De Beus
Voornamen: Bernadette Anna Maria
Geboren: 18-2-1958, Utrecht
Overleden: 21-7-2013, Utrecht
Sport: Hockey
Olympische Spelen: 1984, 1988

 Dagblad van het Noorden 22-7-2013
Omroep Brabant 22-7-2013
RHCe
Sports-reference
Wikipedia

Over ... Det de Beus

RHCE - De geboren Utrechtse (18 februari 1958) stond bekend om haar katachtige reflexen. Op de website van EHMC wordt ze als volgt omschreven: "Lenig als een aal, ellenlange benen, een grote sprongkracht, goed balgevoel, geen angst, de wil om altijd te winnen, een prachtige reflex en een zeer solide basistechniek." Det de Beus vertikte het om bij strafcorners languit te gaan liggen. Dat was beneden haar stand. Haar eigenzinnigheid kwam ook tot uitdrukking in haar weigering om zich volledig te laten inpakken. De Beus gaf de voorkeur aan strakke, luchtige kleding. 

STUVEE.NL - Op de basisschool, de Nutsschool in Waalre, vond ik toneelspelen heel leuk. Ook hockey, wij speelden hockey op straat. Ik vond voetbal eigenlijk leuker dan hockey en was er ook goed in, alleen in die tijd gingen meisjes niet voetballen. Hockey, met name de rol van keeper, leek het meest op voetbal, zodoende. Ik was 10 jaar toen ik met hockey begon, toen ik 13 jaar was zat ik al in het hoogste vrouwenteam, en ik ben daarin gebleven tot mijn 30ste. Vanaf mijn 19e levensjaar t/m mijn 30 levensjaar speelde ik in het Nederlands elftal. Dit was een leuke tijd, het heeft toen ook wat structuur gegeven aan mijn leven.

OMROEP BRABANT - Oud-hockeyster Det de Beus is zondag op 55-jarige leeftijd overleden. De Beus verdedigde tussen 1978 en 1988 maar liefst 105 interlands het doel van het Nederlands elftal. In clubverband kwam ze haar hele carrière uit voor EHMC uit Eindhoven. Det de Beus veroverde twee wereldtitels en werd twee keer Europees kampioen. Ook maakte ze deel uit van de selectie die in 1984 goud en in 1988 brons op de Olympische Spelen won.

DAGBLAD VAN HET NOORDEN - In april 2005 trad ze in dienst als adjunct-directeur van de Zeehondencrèche Pieterburen. Daarbij hield ze zich met name bezig met marketing, fondswerving en de organisatie van de crèche.Bij haar aantreden roemde ze de professionaliteit en betrokkenheid van personeel en vrijwilligers in de crèche. Desondanks hield ze het hier al na enkele maanden voor gezien. Ze studeerde af in geschiedenis en filosofie en werkte voordien als docent geschiedenis in Eindhoven en hoofd voorlichting en communicatie van het Rijksmuseum te Amsterdam. Verder vervulde ze een staffunctie bij het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. 

Fieke Boekhorst

 

Bronnen

Naam: Boekhorst
Voornamen: Josephine Francisca Maria
Geboren: 18-12-1957, Helmond
Sport: Hockey
Olympische Spelen: 1984
 RHCe
Sports-reference
Wikipedia 

Over ... Fieke Boekhorst

RHCE - De Helmondse Fieke Boekhorst nam deel aan de Spelen in Los Angeles 1984 als lid van het gouden dames hockeyteam. Het was voor de eerste keer dat het vrouwen hockeyteam actief was op de Spelen. Tijdens het toernooi werd een halve competitie gespeeld door zes landenteams. Vier van de vijf wedstrijden werden gewonnen en één gelijk gespeeld. Hoewel Fieke alle wedstrijden in de achterhoede speelde, scoorde ze toch nog vijf doelpunten. Ze stond bekend als strafcornerspecialiste.


 

Lex Bos

         

Bronnen

Naam: Bos
Voornamen: Jacobus Gerardus Maria Alexander
Geboren: 22-9-1957, Tilburg
Sport: Hockey
Olympische Spelen: 1984

 Sports-reference
Wikipedia

 

Roderik Bouwman

         

Bronnen

Naam: Bouwman
Voornamen: Arnoldus Leonardus Henricus Roderik
Geboren: 24-3-1957, Haarlem
Sport: Hockey
Olympische Spelen: 1984

 Sports-reference
Wikipedia

 

Cees Jan Diepeveen

         

Bronnen

Naam: Diepeveen
Voornamen: Cees Jan
Geboren: 24-7-1956, Amsterdam
Sport: Hockey
Olympische Spelen: 1984, 1988, 1992

 Sports-reference
Wikipedia

 

Over ... Cees Jan Diepeveen

 

 

 

 

 

Marieke van Doorn

         

Bronnen

Naam: Van Doorn
Voornamen: Marieke Birgitta
Geboren: 15-6-1960, Rotterdam
Sport: Hockey
Olympische Spelen: 1984, 1988 
 Medisch Contact
Sports-reference 

Over ... Marieke van Doorn

MEDISCH CONTACT - Ruim 60 artsen en geneeskundestudenten gingen haar voor naar de Olympische Spelen, maar geen van hen wist het ultieme doel te bereiken: het winnen van de gouden medaille. Marieke van Doorn won hem, met haar hockeyteam, in Los Angeles in 1984. ‘We gingen naar de Olympische Spelen om goud te winnen. Het was super dat ons dat ook lukte. Toch drong het bijzondere daarvan pas achteraf echt goed door. Op het moment zelf waren we niet eens echt verrast; we stonden al langer aan de top van het internationale hockey. Op dat moment bracht het vooral een soort rust teweeg; dat je hebt behaald waar je zo hard voor aan het trainen was. Hoger dan dit behaal je niet, dat geeft een soort voldoening. Pas later besef je welke impact het winnen van de gouden plak heeft.’ Ook in 1988 deed Marieke van Doorn mee aan de Olympische Spelen in Seoul. Toen won ze met haar team ‘slechts’ de bronzen medaille. De Nederlandse dames legden het af tegen Australië en Zuid-Korea. Van Doorn: ‘Al acht jaar wonnen we onafgebroken alle toernooien op wereldniveau. Toch waren we op het belangrijkste moment niet goed genoeg. Een desillusie. Als je al zo lang aan de top staat, gaan anderen je inhalen. De wet van de remmende voorsprong. We waren gewoon niet scherp genoeg meer. De glans was eraf.’ 

 

Theo Doyer

         

 

Zie 1976 Montreal Hockey  

 

Marjolein Eijsvogel

         

Bronnen

Naam: Bolhuis-Eijsvogel
Voornamen: Maria Yolanda Caroline Gertrude
Geboren: 16-6-1961, Haarlem
Sport: Hockey
Olympische Spelen: 1984, 1988

 Sports-reference
Wikipedia

Over ... Marjolein Eijsvogel

 

 


 

 

 

Maarten van Grimbergen

         

Bronnen

Naam: Van Grimbergen
Voornamen: Albert Maarten
Geboren: 4-10-1959, Eindhoven
Sport: Hockey
Olympische Spelen: 1984, 1992 
 RHCe
Sports-reference 

Over ... Maarten van Grimbergen

RHCE - Maarten Albert van Grimbergen, geboren op 4 oktober 1959 te Eindhoven, speelde tweemaal mee in het Olympisch hockeyteam. Tijdens de Olympische Spelen van Los Angeles in 1984 behaalde het Nederlandse team de zesde plaats. Maarten scoorde twee doelpunten. Hij speelde vijf wedstrijden mee en werd als vervanger ingeschakeld in twee andere wedstrijden.

 

 

Arno den Hartog

         

Bronnen

Naam: Den Hartog
Voornamen: Arnold Pieter Bernard
Geboren: 8-11-1954, Oss
Sport: Hockey
Olympische Spelen: 1984 
 Sports-reference 

Over ... Arno den Hartog

WIKIPEDIA - Arnold ("Arno") Pieter Bernard den Hartog (born November 8, 1954 in Oss, Noord-Brabant) is a former field hockey player from The Netherlands, who was a member of the Dutch National Team that finished sixth in the 1984 Summer Olympics in Los Angeles. Den Hartog earned a total number of 109 caps, scoring seventeen goals, in the years 1979-1985. After his hockey career he started working for the Royal Dutch Field Hockey Federation. 

 

 

Tom van 't Hek

         

Bronnen

Naam: Van 't Hek
Voornamen: Thomas Maria
Geboren: 1-4-1958, Naarden
Sport: Hockey
Olympische Spelen: 1984 
 Medisch Contact
Sports-reference 

Over ... Tom van 't Hek

MEDISCH CONTACT - Tom van ’t Hek is een veelzijdig talent. Tegenwoordig vooral bekend als presentator van het radioprogramma ‘Langs de Lijn’ en als vaste tafelgast bij NOS Studio Voetbal, is hij zijn loopbaan begonnen als tophockeyer en huisarts. Tom van ’t Hek was lid van hockeyclub Kampong in Utrecht. Als linkerspits was hij zeer succesvol. Hij maakte 16 jaar lang deel uit van de Nederlandse hockeyploeg. In 221 interlands scoorde hij 106 doelpunten. Toen hij met zijn ploeg in 1984 aan de Spelen in Los Angeles deelnam, was hij nog bezig met zijn studie geneeskunde. Hij kwam uit in alle wedstrijden en scoorde in totaal 4 doelpunten. Nederland eindigde in de poule op de derde plaats en maakte daarmee geen kans meer op medailles. In de wedstrijden om plaats 5 t/m 8 wonnen zij van Spanje, maar verloren zij van India, zodat zij uiteindelijk de zesde plaats behaalden.Nadat hij zijn actieve sportcarrière beëindigd had, ging Tom van ’t Hek in 1992 als huisarts werken.

 

Irene Hendriks

         

Bronnen

Naam: Hendriks
Voornamen: Desiree Helène
Geboren: 13-4-1958, Ngalieme (Con)
Sport: Hockey
Olympische Spelen: 1984
 Sports-reference

 

Pierre Hermans

         

Bronnen

Naam: Hermans
Voornamen: Lambertus Maria Petrus
Geboren: 16-5-1953, Vught
Sport: Hockey
Olympische Spelen: 1984 
 Sports-reference
Wikipedia

Over ... Pierre Hermans

WIKIPEDIA - Lambertus Maria Petrus (Pierre) Hermans (Vught, 16 mei 1953) speelde in de jaren 1977 - 1984 als doelman in 86 interlands voor de Nederlandse hockeyploeg. De doelman van onder meer Amsterdam, maakte zijn debuut op 23 april 1977 in de oefeninterland Nederland-Engeland (2-1) in Dublin. Onder bondscoach Wim van Heumen streed de Brabander eind jaren zeventig, begin jaren tachtig met collega Joost Claushuis om de plaats onder de lat. Op de EK's en WK's heeft hij goud, zilver en brons gehaald. Hermans nam deel aan de Olympische Zomerspelen in Los Angeles 1984. Bij dat toernooi, waar Nederland op een als teleurstellend ervaren zesde plaats eindigde, speelde hij zijn laatste interland. Na zijn actieve carrière bleef Hermans actief in het hockey; hij was nadien onder meer eigenaar van fabrikant Brabo uit Boxtel, waar onder andere hockeyattributen worden gemaakt.  

Elsemieke Hillen

         

Bronnen

Naam: Hillen (-Havenga)
Voornamen: Francisca Elisabeth Maria
Geboren: 30-9-1959, Den Haag
Sport: Hockey
Olympische Spelen: 1984
 Sports-reference

 

René Klaassen

         

Bronnen

Naam: Klaassen
Voornamen: René Nico Hubertus
Geboren: 4-3-1961, Velp
Sport: Hockey
Olympische Spelen: 1984, 1988
 Sports-reference

Over ... René Klaassen

 

 

 

 

 

Hans Kruize

         

 

Zie 1976 Montreal Hockey  

 

Hidde Kruize

         

Bronnen

Naam: Kruize
Voornamen: Jan Hidde
Geboren: 30-9-1961, Den Haag
Sport: Hockey
Olympische Spelen: 1984, 1988
 sports-reference

Over ... Hidde Kruize

 

 

 

 

 

Ties Kruize

         

 

Zie 1972 München Hockey  

 

Aletta van Manen

         

Bronnen

Naam: Van Manen
Voornamen: Aletta
Geboren: 20-10-1958, Wageningen
Sport: Hockey
Olympische Spelen: 1984, 1988
 Sports-reference

Over ... Aletta van Manen

 

 

 

 

 

Anneloes Nieuwenhuizen

         

Bronnen

Naam: Nieuwenhuizen
Voornamen: Anne Lucia Cornelia Maria
Geboren: 16-10-1963, Bussum
Sport: Hockey
Olympische Spelen: 1984, 1988 
 Sports-reference
Wikipedia

Over ... Anneloes Nieuwenhuizen

WIKIPEDIA - Anne Lucia Cornelia Maria ("Anneloes") Nieuwenhuizen (Bussum, 16 oktober 1963) is een Nederlands hockeyster, die 87 interlands (0 doelpunten) speelde voor de nationale vrouwenploeg. Nieuwenhuizen speelde in haar carrière achtereenvolgens voor Be Fair, AMHC en MOP. De verdedigster maakte op 16 juni 1984 in Deventer haar debuut voor het nationale team in de interland tegen Canada (4-1). Zij speelde op het toernooi om de Champions Trophy te Frankfurt am Main haar laatste wedstrijd tegen West-Duitsland (0-0), op 10 september 1989. Sinds 2004 woont en werkt zij in Kenmare, Ierland op een 'sheep farm' en heeft zij het adopt a sheep project opgezet. 

 

 

Martine Ohr

         

Bronnen

Naam: Ohr
Voornamen: Martine
Geboren: 11-6-1964, Den Helder
Sport: Hockey
Olympische Spelen: 1984, 1988, 1992
 Sports-reference

Over ... Martine Ohr

 

 

 

 

 

Sandra le Poole

         

Bronnen

Naam: Le Poole
Voornamen: Alexandra Johanna
Geboren: 20-10-1959, Leiden
Sport: Hockey
Olympische Spelen: 1984
 Sports-reference

 

Alette Pos

         

Bronnen

Naam: Pos
Voornamen: Esther
Geboren: 30-3-1962, Arnhem
Sport: Hockey
Olympische Spelen: 1984
 Sports-reference

 

Lisette Sevens

         

Bronnen

Naam: Sevens
Voornamen: Elisabeth Anthonius Maria Ingnatius
Geboren: 29-6-1949, Helmond
Sport: Hockey
Olympische Spelen: 1984 
 RHCe
Sports-reference
Website

Over ... Lisette Sevens

WEBSITE LISETTE SEVENS - “Je hebt een pacemaker nodig ” zei de arts, nadat ik onverwacht in het ziekenhuis was beland. Ik was een paar keer flauwgevallen, mijn hart had zelfs 20 seconden stil gestaan en volgens de medici had mijn hart behoefte aan een stukje techniek. Maar ik ben een zoeker. Gebruik anderen graag als spiegel en gebeurtenissen als bruikbare tips. En wat mijn hart mij vertelde was: “als jij niet lief bent voor mij, ben ik niet lief voor jou.” En ik luisterde naar mijn hart. Stapte tot ontzetting van mijn arts, mijn ziekbed, en tot verbijstering van mijn man, mijn huwelijk uit. Te lang had ik, helaas ook voor die ander, niet naar mijn hart en mijn eigen wijsheid geluisterd." Opgegroeid in een bos in een groot gezin in Brabant kwam ik op mijn 19e naar Amsterdam. Tot mijn 35ste heb ik vooral gespeeld. Niets heerlijker dan m'n hart te volgen en vooral met topsport bezig te zijn. Als aanvoerder van het Nederlands dameshockeyteam mocht ik in 1984 de bekroning van deze speelperiode in ontvangst nemen: een gouden medaille op de Olympische Spelen van Los Angeles.

RHCE - Lisette Sevens nam met het Nederlands dameshockeyteam deel aan de Spelen in Los Angeles (1984). Het team werd ongeslagen Olympisch kampioen. Lisette, geboren op 29 juni 1949 in Helmond, begon met hockey bij het Helmondse HUAC. Toen ze in Amsterdam studeerde, stapte ze over naar hockeyclub HBS in Bloemendaal. Op haar 25e debuteerde ze bij Oranje. In 1980 was Sevens aanvoerster van Nederland, maar het Nederlandse hockeyteam ging toen niet naar de Spelen omdat de KNHB ervan af zag. De Spelen van Moskou werden door veel landen geboycot.

 

Ron Steens

         

 

Zie 1976 Montreal Hockey  

 

Sophie von Weiler

         

Bronnen

Naam: Von Weiler (-Le Poole)
Voornamen: Pauline Sophie
Geboren: 24-12-1958, 's-Hertogenbosch
Sport: Hockey
Olympische Spelen: 1984, 1988
 Olympische Sporen in 's-Hertogenbosch
Sports-reference 

Over ... Sophie von Weiler

OLYMPISCHE SPOREN IN 'S-HERTOGENBOSCH - De eerste twee tophockeysters uit Den Bosch die goud binnenhalen op de Olympische Spelen, ontwikkelen hun talenten niét aan de Oosterplas, de bakermat van zoveel Bossche hockeytalenten. Sophie von Weiler en Anneloes Nieuwenhuizen leren het kunstje bij MOP in Vught. Ze wordt geboren in de Seringenstraat en groeit op in de Bethaniëstraat, maar als Sophie von Weiler gaat hockeyen, trekt ze richting Vught. Naar MOP. Waarom MOP? "Mijn ouders komen niet uit Den Bosch. Toen ze verhuisden omdat mijn vader bij Organon ging werken, wilden ze niet in Oss gaan wonen, ze zochten een grotere stad. En omdat mijn oudere zus eerder niet was toegelaten op een katholieke club, kozen mijn ouders voor MOP. Den Bosch was toen nog een echt katholieke club", vertelt Sophie von Weiler.

 

Laurien Willemse

         

Bronnen

Naam: Willemse (-Gales)
Voornamen: Laura Eveline
Geboren: 26-3-1962, Haarlem
Sport: Hockey
Olympische Spelen: 1984, 1988
 Sports-reference

Over ... Laurien Willemse

 

 

 

 

 

Margriet Zegers

         

Bronnen

Naam: Zegers (-de Ruiter)
Voornamen: Inge Margriet
Geboren: 29-4-1954, Heerenveen
Sport: Hockey
Olympische Spelen: 1984
 Sports-reference

 

 

Top